Het tweede werkjaar van Wijnclub Brabo werd ingeleid door voorzitter Maarten Kerkhofs. De wijnclub is gegroeid van 35 naar 51 betalende leden, wat voor een beginnende commanderij een heel mooi resultaat is. Het bestuur stelt zich kort voor, om over te gaan naar de orde van de dag: wijnproeven!

Tom Segers werd uitgenodigd om het thema Languedoc voor te stellen.
Tom heeft het WSET3 diploma, is lid van commanderij Leuven en bestuurslid van VVS (Vlaamse Vereniging van Sommeliers), en schrijft over wijn op zijn blog winenotes.be. Je kan hem ook volgen op Facebook en Instagram. 

Languedoc als onderwerp voorgeschoteld krijgen, het is geen eenvoudige opdracht. De regio is zo groot en zo divers dat het bijna onmogelijk is om alle aspecten toe te lichten. Toch kregen we een grondig overzicht van de grootste wijnregio van Frankrijk.

Kort enkele weetjes: Languedoc wordt dikwijls in een adem genoemd met Roussillon (Languedoc-Roussillon). We ‘beperken’ ons deze avond tot Languedoc alleen, dus het gebied tegen de Spaanse grens (Roussillon) komt niet aan bod.
Evengoed hebben we het dan toch nog over 220.000 hectaren wijngaard, dat is 2.200 km2 aan druivenstokken.

Tom belicht enkele aspecten van de geschiedenis van de regio: Grieks-Romeinse oorsprong van wijnbouw, een belangrijke periode in de middeleeuwen door de komst van kerken en kloosters, het belang van het Canal du Midi en de latere spoorlijn richting Parijs, het ontstaan van coöperatieven, de AOC’s vanaf 1948 en de huidige trend naar meer onafhankelijke wijnmakers en biologische en biodynamische wijnbouw.

Het zal niet verwonderen dat in dit grote gebied ook veel druivenrassen toegelaten zijn. Veertien witte, waarvan grenache blanc, bourboulenc, rolle of chenin blanc de belangrijkste zijn, en vijftien rode rassen met grenache noir, carignan, mourvèdre, syrah en cinsault als belangrijkste. 

Daarmee weten we bijna genoeg om dit alles eens te gaan proeven. Tien wijnen heeft Tom meegebracht, zowat het meeste dat we op een proefavond al voorgeschoteld kregen.

Dit is het lijstje:

  1. Château La Négly ‘La Brise Marine’ 2022, AOP La Clape (bourboulenc, roussanne)
  2. La Croix Gratiot ‘Brechallune’ 2022, AOP Picpoul de Pinet (picpoul)
  3. Domaine Jalès ‘Cruzières’ 2022, IPG Ardèche (marsellan, klassiekere vinificatie)
  4. Domaine Jalès ‘Hypolaïs’ 2021, IPG Ardèche  (marsellan, ‘sans sulphites ajoutés’)
  5. Fréderic Bousquet ‘La Pège’ 2022, IGP Pays d’Oc (syrah)
  6. Domaine Jones (Katie Jones) Fitou Vieilles Vignes 2020, AOP Fitou (carignan, grenache, syrah)
  7. Clos Aguilem ‘Kiara’ 2021, AOP Terasses du Larzac (carignan, syrah, grenache, cinsault)
  8. Clos Aguilem ‘1959’ Pur Carignan 2021, IGP Saint-Guilhem-le-Desert (carignan)
  9. Mas de Daumas-Gassac 2011, IGP Saint-Guilhem-le-Desert (cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, pinot noit, tannat, malbec + 10,8% “rare grape varieties”: petit verdot, abouriou, nielluccio, montepulciano, saperavi, carménère, tempranillo.)
  10. Sieur d’Arques ‘On the Rocks’, Crémant de Limoux Methode Ancestrale (mauzac)

Met prijzen van de wijnen die tussen de €5 en €20 lagen (met uitzondering van Mas de Daumas-Gassac, €40) is het niet verwonderlijk dat niet alle wijnen het niveau haalden dat we verwachtten.
Uitschieters naar boven waren de mooie Picpoul de Pinet (€15,5) en de twee schitterende wijnen van Clos Aguilem (Van de topherkomst Terasses de Larzac). Mas de Daumas-Gassac uit 2011 was een verrassing, en een mooie gelegenheid om een wat rijpere wijn van dit cultdomein te kunnen proeven. 

Het was een goed gevulde avond, met veel informatie die enthousiast en met grote kennis van zaken gebracht werd door Tom Segers. Het is altijd een genoegen om van een bevlogen spreker te mogen genieten.