Een reis door Zuid-Afrika met Wouter de Nul

De kop is er af. Wouter de Nul mocht de spits afbijten en deed dat goed. Wouter is een grote kenner van Zuid-Afrika en introduceerde ons dan ook in de wijnen van dit prachtige land. Na een introductie in de wijngebieden en wijngeschiedenis van Zuid-Afrika was het tijd om te proeven.

De eerste wijn in ons glas: een Sauvignon Blanc van Shannon Vineyards uit Elgin, een cool climate gebied in de West-Cape. De aroma’s sprongen meteen uit het glas. De typische Sauvignon-Blanc aroma’s waren te herkennen: kruisbes, buxus, gemaaid gras, passievrucht en lychee. In de mond kwamen de aroma’s overeen: een mix van exotisch fruit met een groen-bitter ‘toetske’. Qua zuren waren de meningen verdeeld maar grotendeels zijn we overeengekomen dat deze mooi hoog en in balans zijn. De wijn was alvast een goede weergave van een Zuid-Afrikaanse Sauvignon Blanc. Verfrissend en ideaal als aperitief of zomerse gerechten.

De naam van de tweede wijn trok alvast de aandacht: Vrede & Lust – Early Mist Riesling uit Paarl. Het aroma wat er bij velen direct opviel: Petrol, een klassieker om Riesling te herkennen. Naast de uitgesproken petrol-geur konden we ook nog herkennen: witte bloesem, honing, appel (granny smith) en pompelmoes. Er was een kleine discussie i.v.m. de restsuiker in de wijn. Effectief was het aantal restsuiker na opzoekwerk: 8g/l.

Bij een degustatie van Zuid-Afrikaanse wijnen kan de druif Chenin Blanc niet ontbreken! De derde wijn komt uit Swartland van het Delaire Graff Estate, gevinificeerd in Stellenbosch. De wijnstokken komen van ‘dry land bush vines’, geen irrigatie en de wijnstokken in struikvorm laten groeien, ideaal voor in deze droge regio. De wijn vertoont gelaagde expressies van citrus (klassieker: kweepeer) en tropisch fruit geven zich over aan subtiele tonen van honing en amandelen. Gerijpt gedurende 10 maanden – 60% in 400 liter Franse eik en 40% in 2500 liter Foudre vaten, dit gaf een bepaalde ‘rokerigheid’ in de wijn. Deze wijn is evenwichtig en heeft een prachtig gestructureerde afdronk.

Volgens Wouter de Nul een ‘Meursault’ – stijl Chardonnay is de volgende wijn die we konden degusteren. Babylonstoren Chardonnay uit Paarl, ben niet vergeten dat Wouter ons ook vertelde dat hier het beste ontbijt te eten valt, alle producten komen rechtstreeks uit hun tuin, mmm! De leden hadden een verdeelde mening, of was er echt veel flessen-variatie. De wijn was bij sommige heel boterig en vanille-achtig en miste in fraîcheur. De wijn had bij de 2 variaties wel duidelijke indicaties van houtgebruik; fermentatie van de wijn in 300 l Franse eiken vaten waarvan 35% nieuwe + veroudering van 11 maanden in eiken vaten. Naast de uitgesproken secondaire aroma’s van hout & boter (afkomstig van malolactische fermentatie -MLF), vonden we de aroma’s van wit en geel steenfruit zoals perzik en abrikoos, citrus aroma’s zoals pompelmoes en citroentaartjes.

Pinotage, dé signature-grape van Zuid-Afrika, ontwikkeld door Professor Perold in 1925, een kruising tussen Pinot Noir X Hermitage (Cinsault), mocht natuurlijk niet ontbreken in deze reeks. Deze wijn – Pinotage Fairtrade – Meerhof uit Swartland, is een zeer fruitige, jonge weergave van een Pinotage. Rood fruit zoals aardbeien en rode bessen domineerden in de neus. De wijn is zeer lichtvoetig en toegankelijk voor een groter publiek. Voor sommige leden niet de perfecte referentie om een Pinotage voor ste stellen (mist in complexiteit, concentratie en typische ‘mest/roest-aroma’s).

“Babel Red” uit hetzelfde wijndomein als de Chardonnay; Babylonstoren uit Paarl, was de 6de wijn uit de reeks is een blend van Shiraz, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot, Malbec en Pinotage. Intense rode kleur. Neus van zoete tabak, wat potloodslijpsel, kersen, bessen en zwarte chocolade. Evenwichtige wijn met mooi zwart fruit, de terugkerende chocolade toetsen. Heel sappig mooie elegante afdronk.
Een favoriet bij vele leden van ons: Pinot Noir van Shannon Vineyards – Rockview Ridge uit Elgin. Een zeer mooie, elegante fruitige Pinot Noir (duidelijk meer zon dan een Bourgogne Pinot Noir). De wijn toont zowel kracht als elegantie; smaken van framboos, aardbei, aalbes en kers; de afdronk is lang, met hartige tonen en specerijen zoals kruidnagel en kaneel.

Last but not least gaf Wouter ons een unieke fles van 100% Merlot: Mount Bullet – De Kaapse “Pétrus” – Shannon Vineyards, uit Elgin. Klein foutje dat de wijnmeesters hebben gemaakt: deze was nog véél beter geweest als we deze een uur hadden gedecanteerd.. De wijn wordt gekenmerkt door smaken van rijp rood fruit zoals vijgen en donkere kersen. Een mooie aciditeit en frisheid met een mooie, versmolten tannine structuur.
Mooi einde van de avond!

1 – Sauvignon Blanc Shannon Vineyards – Elgin 11,-

2 – Riesling Early Mist – Vrede & Lust – Paarl 12,-

3 – Chenin Blanc Swartland Reserve – Delaire Graff Estate – Stellenbosch 18,-

4 – Chardonnay Babylonstoren 25,-

5 – Pinotage Fairtrade – Meerhof – Swartland 11,-

6 – Babel Red – Babylonstoren – Paarl 18,-

7 – Pinot Noir – Shannon Vineyards – Rockview Ridge – Elgin 25,-

8 – Mount Bullet – De Kaapse “Pétrus” – Shannon Vineyards – Elgin 38,-