De eerste proefavond van het derde werkjaar van Wijnclub Brabo was een strijd om de beste Malbec.
De twee belangrijkste wijnstreken voor de productie van deze stevige rode wijnen kwamen tegen elkaar uit in een bitse strijd.
Aan de ene kant: Cahors, uit Frankrijk, in de Sud-Ouest, ruwweg tussen de steden Cahors en Puy l’Évêque, waar de druif ook wel Côt wordt genoemd.
Aan de andere kant: Argentinië, meer bepaald in Mendoza, de grootste wijnregio van het Zuid-Amerikaanse land.

Cahors is de enige herkomstbenaming in Frankrijk die toegewijd is aan Malbec.
Door de ligging landinwaarts en de invloed van de Atlantische oceaan en de Middellandse zee heerst er een continentaal, maritiem en mediterraan klimaat. Het is er warmer en droger dan bijvoorbeeld in Bordeaux.
De rivier de Lot bepaalt voor een groot deel het mesoklimaat.
We vinden er rijke, alluviale bodems met leem, zand, stenen, op de middelste helling klei, stenen en kalksteengruis, en op de Causses, het plateau op 300 meter kalksteen(gruis) met mergel en ijzer-houdend sideroliet.
Wijnen met herkomstvermelding AOC Cahors moeten ten minste voor 70% uit Malbec bestaan, aangevuld met Tannat of Merlot, waarvan telkens maximaal 20% mag gebruikt worden.
Mendoza is dus de grootste wijnregio van Argentinië. Door de oostelijke liggen ten opzichte van de Andes ligt het in de regenschaduw ervan, waardoor de streek warm en droog is. Irrigatie is dus nodig en toegelaten. De hooggelegen wijngaarden zijn koeler en vangen veel zonlicht.
Belangrijke subregio’s of districten zijn Lujan de Cuyo, ook wel ‘The land of Malbec’ genoemd, en Valle de Uco, waar door de hoogte van de wijngaarden de meest verfijnde Malbecwijnen vandaan komen.
Volgens Wine Folly heeft Malbec een aromaprofiel van zwarte kers, framboos, pruim en braambes. Door de opvoeding kan daar vanille, tabak en cacao bij komen. Het is een droge wijn, full body, met medium tannine en medium-lage aciditeit, en een relatief hoog alcoholpercentage van 13,5 tot 15% .
Onze wijnverantwoordelijke Yana presenteerde op een interactieve manier zeven wijnen.
Interactief, want op je telefoon kon je voor elke wijn ingeven welke aroma’s je kon vinden. Het resultaat kwam op het scherm in de vorm van ‘aromawolken’.
Het gaf een goed beeld van de verschillen tussen de wijnen.
![]() | ![]() |
De wijnen:
Starten doen we met een schuimwijn:
1- Alma Negra Brut Nature Rosé – Argentinia
Deze ‘zwarte ziel’ is een méthode traditionelle uit Vistaflores, een wijndistrict van de Uco Valley in Mendoza. Blend van malbec en pinot noir, zonder jaartalvermelding (non vintage).
Brioche, appel, gele appel, gist zijn de aroma’s die het meest voorkomen in de aromawolk van de interactieve presentatie. Daarnaast wordt een veelheid aan primair fruit genoemd, zoals ananas, passievrucht, bosaardbei, citrus, steenfruit.
2- Terazzas de los Andes Malbec Reserva 2021 – Argentinia
100% malbec. Een blend van 100 percelen uit Uco Valley en Lujan de Cuyo, bodems van zand, klei en kalk, in hoogte variërend tussen 1070 m en 1650 m, 12 maanden gerijpt op gebruikte vaten van Franse eik.
In de aromawolk komen pruim, vanille cassis en cederhout het meeste voor. Opmerkelijke antwoorden zijn ‘weinig zuur’, ‘vuile stal’ en ‘hoek af – niet in balans’.
3- Catena Alta Malbec 2018 – Argentinia
Van het historische wijngoed Catena Zapata is dit een blend van 5 percelen uit Uco Valley en Lujan de Cuyo, tussen de 920 m en 1450 m hoog. Klei, kalksteen en leem. Spontane vergisting in vat, met battonage, gevolgd door opvoeding van 18 maanden in Franse eik. Ook 100% malbec, wortelecht (van vòòr phylloxera).
Over de oprichter van het wijnhuis schrijft Jancis Robinson: ‘Nicolás Catena Zapata is justly credited with putting Argentinean wines on the world map – by the best expedient of focusing entirely on quality. It’s great to know he has started a wine dynasty, too.’
Braambes, chocolade en zoethout worden het meest vernoemd door de leden van Brabo. Vemeldingen als mooie tannines, in balans en elegant geven aan dat dit een wijn van hoge kwaliteit is.
4- Château du Cèdre ‘Le Cèdre’ 2016 – AOC Cahors
100% malbec van 40 jaar oude stokken afkomstig van bodems van kalksteenpuin en alluviale afzettingen van de rivier de Lot (Mindel-terrassen). Na een lange maceratie rijpt de wijn 24 maanden, zowel in grote eiken foeders van 57 hl als in barrique van 500 l.
Château du Cèdre is een domein met Belgische roots: Léon Verhaeghe uit Moorslede vluchtte tijdens de Eerste Wereldoorlog naar de Lot in Frankrijk. Momenteel staan de derde en vierde generatie aan het roer van het bedrijf, met Pascal en Jean-Marc, kleinzonen van Léon, en de zonen van Pascal: Jules en Robin. Een van de topdomeinen in Cahors.
Er worden veel aroma’s opgegeven, zonder dat er eentje echt uitspringt. Braambes, cuberdons, drop, onderhout, paddenstoel, stal, tabak, ceder, tabak. Dat alles verwijst naar een rijpere wijn, wat dus klopt.

5- Clos Triguedina ‘Le Classique’ 2004 – AOC Cahors
85% malbec, 10% merlot, 5% tannat afkomstig van klei en kalksteen op de 2de, 3de en 4de terrassen. De wijn rijpt 12 maanden op Franse eik.
Wijnmaker Jean-Luc Baldès is de zevende generatie wijnmaker op dit domein in het westen van Cahors.
Pure chocolade, balsamico, vochtige aarde, turf, en tertiair worden het meest vermeld. Spruitjes, bloemkool, leer en spek duiden mogelijk op een wijn die over de top is. Deze wijn heeft immers de gezegende leeftijd van 20 jaar bereikt.
6- Domaine Cosse-Maisonneuve ‘Les Laquets’ 2019 – AOC Cahors
100% malbec van dit biodynamisch gecertificeerd bedrijf dat mee aan de top staat in Cahors.
Opvoeding van 22 maanden in nieuwe en tweedejaars foeders van Franse eik.
De aromawolk is duidelijk: met termen als viooltjes, cuberdon, donkerrood fruit, fris geplukte braam en cederhout, smoky worden de karakteristieken van deze jonge wijn goed geduid.
7- Altos Los Hormigas 2019 – Argentinia
Italiaanse roots bij dit wijnhuis, in 1995 opgericht door Alberto Antonini, een bekende Toscaanse wijnmaker, en Antonio Morescalchi, een jonge ondernemer. Ze waren onder de indruk van de hooggelegen wijngaarden in Mendoza, met een droog klimaat en rijke tradities en ontdekten het onbenutte potentieel van de malbec-druif, die lokaal bekend was maar vaak over het hoofd werd gezien. Hier werkt men ook biodynamisch.
Deze wijn is afkomstig van op 1400 m gelegen percelen van klei en kalksteen, 85% ervan gedurende rijpt 20 maanden in foeders en 15% in betonnen cuves.
We krijgen een heel ander spectrum in deze wijn: vrij gesloten neus, ijzer en mineralig wordt veel genoemd, naast chocolade, rood fruit en vanille. Elegant, mooi in balans, maar ook vrij vlak en met een korte afdronk volgens onze proevers.
Yana vraagt om een voorkeurstem uit te brengen.
Terrazas de los Andes en Clos Triguendina krijgen geen enkele stem. Dat was al te verwachten uit de aromawolken.
Le Cédre eindigt op de vierde plaats.
De top drie:
Altos Las Hormigas op plaats drie, en bijna ex aequo voor Les Laquets die nipt Catena Alta moet laten voorgaan.
