Als afsluiter van het werkjaar verkozen we weer ‘De Beste Fles’. Het thema was dit jaar: bubbels onder de 25 euro. Battle of the Bubbles dus…
De formule bleef zoals vorig jaar: de leden kunnen een fles voorstellen, en uit alle inzendingen
worden acht flessen geselecteerd die blind geproefd worden, waarna een klassement wordt
opgemaakt naargelang de voorkeur van de wijnclub.

Schuimwijn dit jaar dus. Daar zijn veel varianten van te vinden. Gelukkig licht Yana ons vooraf in
dat alle weerhouden wijnen volgens de traditionele methode, met hergisting op fles zoals in
Champagne dus, zijn geproduceerd.
Lander overloopt kort het procédé van wijn maken bij de traditionele methode, en zonder veel tijd
aan meer theorie te verliezen gaan we proeven.
Het werd een leuke en geanimeerde proeverij, met uiteenlopende schuimwijnen met enkele mooie
ontdekkingen en een paar tegenvallers.
De lijst, in omgekeerde volgorde van gemiddelde score van de proevers (van laag naar hoog dus):
Bohemia Sekt ’Prestige 36’, Tsjechië – Moravië, chardonnay en pinot noir, 36 maanden flesrijping
Domaine Ste Michelle Brut, USA – Columbia Valley – chardonnay, pinot gris, pinot meunier, pinot
noir
Sekthaus Raumland Cuvée Marie-Luise Brut 2018, Duitsland – Rheinhessen, pinot noir, 36
maanden sur lattes
Albiana Brut Rosé, Slovenië – Dolenjska, zametovka (= lokale druivenras), 24 maanden flesrijping
Muscàndia Cava Gran Reserva Brut Nature 2017, Spanje – Catalonië, 80% xarel·lo 10% macabeu
10% parellada, 42 maanden sur lattes
São João Riserva 2019, Portugal – Barraida, arinto, bical, maria gomes, 24 maanden sur lattes
Vignobles Réthoré Davy Cuvée Noir d’Imagine, Frankrijk -Loire, pinot noir, 18 maanden flesrijping
Les Crètes Neblù Brut Nature Rosé, Italië – Valle d’Aosta, pinot noir en neblù (inheemse druif), 30
maanden sur lattes.