Een gedurfd onderwerp met een gedurfde aanpak, dat was de derde bijeenkomst van het tweede werkjaar van wijnclub Brabo op dinsdag 28 november 2023.
Gedurfd thema: Bordeaux blends van over heel de wereld, en gedurfde aanpak: kunnen de leden blind herkennen waar de geschonken wijnen vandaan komen, welke druiven gebruikt zijn, en een jaartal plakken op het geproefde?
Wie wel eens een blinde proeverij doet, weet hoe moeilijk dat is, en beseft telkens weer welke les in bescheidenheid daarmee gepaard gaat.
De voorzitter had de inleiding voorbereid met behulp van AI. ChatGPT had de tekst voor hem geschreven, en die bleek angstwekkend accuraat te zijn. ‘Chattie’ maakte zelfs gewag van de term ‘Meritage’, waar bijna niemand al van gehoord had. Chapeau voor de wijnmeesters: de term dook even later op in de presentatie, waaruit nog maar eens blijkt hoe toegewijd ze elke keer de voorbereiding maken.
Om te beginnen krijgen we een ‘benchmark’ in ons glas: Château Carbonnieux 2020 Pessac-Leognan, die alle kenmerken van een moderne, klassieke wijn uit de Bordeauxstreek in zich heeft. We moeten proeven en memoriseren, zodat we straks kunnen vergelijken.
Terwijl we dat doen presenteren wijnmeesters Yana en Lander een korte theoretische inleiding.
Een nuttige opfrissing voor enkelen, en interessant leermoment voor anderen. Ik steek er zelf veel van op, want mijn kennis over bijvoorbeeld Mallorca en wijnen uit de USA kan wat bijgeschaafd worden.
Wat moeten we weten over Bordeaux en zijn blends?
Bordeaux ligt, zoals de naam zegt (bord d’eau), aan de oever van een rivier, wat invloed heeft op het klimaat en de wijnbouw.
Met gemiddeld 299 dagen zonneschijn per jaar, een neerslaghoeveelheid van 950 mm per jaar en een gematigd maritiem klimaat is de regio gezegend met een ideaal klimaat voor de productie van kwaliteitswijnen.
Deze cijfertjes kunnen gebruikt worden om te vergelijken met andere wijngebieden waar ze met de klassieke druivenrassen uit Bordeaux werken.
Het terroir moeten we opsplitsen: de rechteroever heeft meer klei en is daardoor geschikt voor merlot, de linkeroever bestaat meer uit kiezels, en is beter geschikt voor cabernet sauvignon en cabernet franc.
Die druivenrassen zijn alom bekend: merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc, petit verdot, malbec (côt) en carménère.
Sinds 2020 zijn ook nieuwe druivenrassen toegelaten door het INAO (Touriga Nacional, Marselan, Castets, en Arinarnoa), met als belangrijkste doel een antwoord te bieden aan de toenemende klimaatverandering, want de wijnen in Bordeaux worden steeds zwoeler en hoger in alcohol. Deze druiven zijn vooralsnog enkel in de herkomstbenamingen AOC Bordeaux en AOC Bordeaux Supérieur toegelaten. Ze mogen ook maximaal 10% van de blend uitmaken.
De internationale blends die geserveerd werden kwamen uit Italië (Bolgheri), USA (Colombia Valley), Zuid-Afrika (Constantia), Argentinië (Calchaqui valley), Spanje (Mallorca), Slovenië (Brda), en nog twee Bordeauxwijnen om de verwarring compleet te maken: een Haut-Médoc met voornamelijk Merlot in de blend en een Bordeaux Supérieur, gewonnen door de wijnclub op de Ken Wijn-wedstrijd.
In de presentatie worden een aantal kernpunten van de verschillende herkomstgebieden aangehaald.
Dit waren de wijnen:
– Benchmark: Château Carbonnieux 2020 Pessac-Leognan, Grand Cru Classé, cabernet sauvignon 60%, merlot 30%, cabernet franc 5%, petit verdot 5%, 16-18 maanden barrique
– Prémya 2011 Lussac Saint-Emilion, merlot 95 %, cabernet sauvignon 5 %, 100% nieuwe barriques
– Château Coufran 2014, Haut-Médoc, Cru Bourgeois Supérieur, 85% merlot, 15% cabernet sauvignon
– Edi Simčič Duet 2017, Slovenië, 80% merlot, 10% cabernet sauvignon, 10% cabernet franc; 24-30 maanden eik
– Le Serre Nuove dell ’Ornellaia 2020, Bolgheri, 44% merlot, 30%cabernet sauvignon, 13% cabernet franc, 13% petit verdot; 15 maanden barriques
– Son Mayol Premier Vin 2018, Mallorca, 50% merlot, 50% cabernet sauvignon
– Bodegas Santa Ana ‘Unanime ’Gran Vino Tinto 2016, Argentinië, Calchaqui valley, 65% cabernet sauvignon, 20% malbec, 15% cabernet franc
– Chateau Ste Michele Artist Edition 2018, USA Columbia Valley, 51% syrah, 31% cabernet sauvignon, 7% merlot, 3% grenache, 3% malbec, 3% Mourvèdre, 2% barbera; 18 maanden hout
– Constantia HILL Red 2018, Zuid-Afrika Constantia, 42% petit verdot, 27% merlot, 17% malbec, 14% cabernet sauvignon
De wijnen vertoonden tegelijk veel overeenkomsten en nogal wat verschillen.
Stuk voor stuk stevige wijnen, donkere kleur, de meeste met een stevige tanninestructuur en veel materie.
Op basis van de eigenschappen van de voornaamste druiven (cabernet sauvignon en merlot) konden we aan onze tafel een zekere schifting doorvoeren (de merlot uit Slovenië was een weggever). Hier en daar bleek de herkomst een mogelijke hint te zijn (Zuid-Afrika). De twee Bordeaux herkennen, dat ging over het algemeen wel. Maar verder kwamen we niet echt. Verwarring troef.
Topscore van de zaal die avond bleek drie op acht te zijn.
Leuk? Zeker!! En mooie wijnen, nogmaals chapeau voor de wijnmeesters voor deze selectie.