De edelzoete wijnen van Kracher Winery

Wijn proeven in gezelschap en onder begeleiding van de wijnmaker heeft een ontegensprekelijke
meerwaarde. Na het succesvolle digitale experiment vorig jaar ( lees er hier alles over ) herhaalde Lander Van Hoye op de tweede avond van het tweede werkjaar van wijnclub Brabo het concept, dit keer over
de zoete wijnen van Kracher Winery (Seewinkel, Burgenland, Oostenrijk). Lander wist Gehrard Kracher te overtuigen om ons een hele avond virtueel gezelschap te houden en te vertellen over zijn regio, zijn filosofie van wijn maken en zijn wijnen.

Gehrard Kracher is de derde generatie op het domein. Grootvader Alois sr. begon na de Tweede Wereldoorlog een gemengd landbouwbedrijf met een kleine wijngaard. In 1959 besloot hij zich volledig te wijden aan het produceren van kwaliteitswijn. Hij was een van de eersten die het potentieel van de regio zag voor het produceren van de grootste zoete wijnen. Zoon Alois “Luis” jr. nam het bedrijf over in 1982 en bracht het naar de wereldtop, hoewel daar veel inspanning voor nodig was. Internationale erkenning kwam er toen Luis in 1988 een “Château d’Yquem versus Weinlaubenhof Kracher”-tasting organiseerde. Journalisten van over de hele wereld schreven lovend over de Kracherwijnen, die in vier van de vijf proefrondes als de beste werden beoordeeld.

In 2007 nam Gehrard Kracher het bedrijf over na het overlijden van zijn vader. Op dat moment was hij pas 26 jaar oud, maar hij had al vanaf zijn twintigste in het wijnbedrijf gewerkt. Hij zette de familietraditie voort en tilde de kwaliteit van de wijnen naar nieuwe hoogten.

Seewinkel bevindt zich in het meest zuidelijke deel van de Oostenrijkse wijnregio Neusiedlersee in
Burgenland. Het klimaat in deze regio is uniek vanwege de nabijheid van de Neusiedlersee, een
langgerekt meer van 36 kilometer lang en tussen de 6 en 12 km breed en slechts 1,20 meter diep,
en de vele ondiepe meertjes in de omgeving.
De hoge vochtigheid die door verdamping ontstaat is ideaal voor de ontwikkeling van Botrytis.
Botrytis cinerea, ook bekend als ‘edelrot’, is een gunstige schimmel die groeit op rijpe wijndruiven
onder specifieke klimatologische omstandigheden. De schimmel onttrekt vocht aan de druiven, laat
ze verschrompelen en concentreert de suikers en smaken.

Kracher Winery specialiseert zich in edelzoete wijnen, en behoort al jaren tot de absolute wereldtop op dit gebied.
De belangrijkste witte druif die ze gebruiken is welshriesling (officiële naam graševina volgens
Wine Grapes). Welsch betekent ‘buitenlander’, en suggereert dat het druivenras vanuit het buitenland is geïntroduceerd in Oostenrijk. De benaming welshriesling kan doen vermoeden dat er een link is met de rieslingdruif, maar de twee druivenrassen zijn genetisch en organoleptisch heel verschillend.
De belangrijkste rode druif in Neusiedlersee is zweigelt – zeggen we binnenkort “blauer montag”? – , een kruising tussen blaufränkisch x saint-laurent.

Gehrard Kracher is een gepassioneerd wijnmaker, en vertelt vol enthousiasme over wijngaard,
regio en wijnen.
Hij legt uit dat de focus op zoete wijnen voortkomt uit de traditie van de regio. De omstandigheden
zijn ideaal: de eerder genoemde hoge luchtvochtigheid, maar ook door het vlakke landschap, waar
een zachte wind na de ochtend de mist verdrijft zodat de druivenstokken overdag van de zon
kunnen genieten.
Gehrard streeft naar balans in zijn wijnen, en niet enkel door te spelen met de zuren, maar ook de
saliniteit of ziltigheid, kruidigheid en fruitinhoud perfect in evenwicht te brengen. Die saliniteit,
saltiness volgens de wijnmaker, blijkt inderdaad als element consequent terug te komen tijdens de
degustatie.
De Botrytisschimmel tast de schil van de druiven aan en doet het vocht verdampen. Daardoor
concentreert zich alles wat zich in de bessen bevindt, er komt meer rijp fruit en spicyness en de
mineraliteit wordt benadrukt.
De druiven voor de verschillende kwaliteitstrappen (Spätlese, Auslese, Beerenauslese,
Trockenbeerenauslese) worden, in tegenstelling tot wat gedacht wordt, niet noodzakelijk op latere
tijdstippen geoogst. De selectie gebeurt tijdens de doorgang in de wijngaard. Naargelang de mate
van aantasting door Botrytis en inschrompeling worden de druiven getrieerd.
Bijzonder is dat alle wijnen spontaan vergist worden, met endogene gisten dus. Bijzonder, omdat
most met een hoog suikergehalte niet gemakkelijk tot fermentatie kan gebracht worden.
Maar Gehrard heeft geduld en geeft de wijn tijd. Voor BA of TBA kan de gisting wel tot anderhalf
jaar en langer duren.

Ook hier is klimaatverandering een bezorgdheid. De wijnmaker is er niet helemaal gerust in. Er is

niets bekend over de invloed die het warmere klimaat zal hebben op de ontwikkeling van de
edelrotschimmel. Mogelijk, zegt Gehrard, zullen onze kleinkinderen niet meer in staat zijn om het
type wijn te maken dat momenteel zo hoog aangeschreven staat. Ondertussen zorgen ze er wel
voor om zo verantwoord met hun rijkdom om te gaan. Vermits de wijngaarden midden in een
beschermd Nationaal Park liggen, gebruiken ze geen onkruidverdelgers en gaan ze zo biologisch
mogelijk om met bestrijdingsmiddelen. Het zou trouwens funest zijn voor de ontwikkeling van
Botrytis om schimmelbestrijdende middelen te gebruiken.

Samen met de wijnmaker kunnen we zeven wijnen proeven, waarbij we het voorrecht hebben om
enkele unieke wijnen geserveerd te krijgen.

  • Weinlaubenhof Kracher Spätlese Cuvée 2021 – Burgenland, Oostenrijk
    Spätlese is de eerste kwaliteitstrap voor zoete wijn in Oostenrijk.Deze Cuvée is samengesteld uit chardonnay, pinot blanc en welshriesling en vergist tot 80 g/l restsuiker met een zuurgehalte van ongeveer 6,6 g/l.
    Licht strogeel; aromatisch en floraal, met honing, perzik, kweepeer in de neus; zoet in aanzet met wat kruidigheid en honing, zachte zuren, honing en een klein bittertje; minder zoetimpressie in de afdronk die met gedroogde abrikoosjes en honing terugkomt.
  • Weinlaubenhof Kracher Auslese Cuvée 2021 – Burgenland, Oostenrijk
    Auslese is de volgende trap voor zoete wijn. Hier kan tot 60% van de druiven Botrytis vertonen. Deze wijn is een blend van chardonnay en welshriesling met 84 g/l restzoet en 6 g/l zuren.
    Iets donkerder van kleur dan de Spätlese; nog wat gesloten in de neus, perzik, abrikoos, rijpe appel, kweepeer en citrus en een gerookte mineraliteit; sappig in aanzet met gedroogde vruchten en honing, fijne balans door de spitsere zuurtjes, opvallende ziltigheid waardoor een speels mondgevoel; langere afdronk met kruiden, honing en gedroogd fruit.
  • Weinlaubenhof Kracher Zweigelt Auslese 2021 – Burgenland, Oostenrijk
    Zweigelt wordt door Kracher op een bijzondere manier geoogst. De druiven worden geoogst in kleine kisten en de eerste maceratie en fermentatie begint ook in die kisten. Dit proces is relatief onvoorspelbaar, mede door de aanwezigheid van Botrytis maar ook andere schimmels. Na verloop van enkele dagen worden de beste kisten geselecteerd en terwijl de gisting verder loopt geperst. Het verdere opvoeden gebeurt op barrique.
    Transparant baksteenrood in het glas; rabarber, bloedsinaas en roze pompelmoes, meloen en rijpe pruimen; licht rood en zoet fruit met rode besjes en zure kersen, de zuren balanceren het rijpe fruit, breder mondgevoel; minder lengte in afdronk, met tanninebittertjes.
  • Weinlaubenhof Kracher Beerenauslese Cuvée 2018 – Burgenland, Oostenrijk (uit magnum)
    De druiven worden individueel geoogst als ze voldoende door Botrytis zijn aangetast. Blend van welschriesling en chardonnay, met 140 g/l suiker en 6 g/l zuurgehalte.
    Goudgele kleur; complexe neus van gedroogde vruchten, boenwas, honing en rozijntjes, witte champignion, mineraliteit; stevig in aanzet, dens met hoge zuren, ananas en citrus, honing, rozijntjes, mooie salinitiet; rijp zoet tropisch fruit in de lange afdronk, met ook ziltigheid en een pikant zuurtje.
  • Weinlaubenhof Kracher Noble Reserve Trockenbeerenauslese (geen jaartal) – Burgenland, Oostenrijk
    De Noble Reserve is een blend van meerder jaargangen, in dit geval – Gehrard vraagt naar het lotnummer op het etiket – 50% 2019, 25% 2018, 20% 2020 en 5% reservewijnen die teruggaan tot De blend, en vooral de toevoeging van de reservewijn, werkt als een ‘dosage’, en geeft diepte en kracht aan de wijn. Druiven zijn welshriesling, chardonnay met 5% traminer.
    Donker goudgele wijn; in eerste neus een tikje oxidatief door de opvoeding, rijp, exotisch,
    gedroogd en tropisch fruit, kokos, paddenstoel, karamel; dens tropisch fruit, karamel en honing, de
    zuren slingeren zich doorheen alle rijpe fruitimpressies, ziltigheid en wat groene kruidigheid naar
    het einde toe; talmende afdronk van tropisch en gedroogd fruit, elegant en niet nadrukkelijk zoet.
    Erg mooie wijn!
  • Weinlaubenhof Kracher Kollektion
    De Trockenbeerenausleses worden elk jaar in de ‘Kollektion’ gerangschikt, waarbij elke selectie een nummer krijgt. Hoe hoger het nummer op het etiket, hoe denser de wijn en hoe meer restzoet. Naargelang de jaargang worden er meer of minder TBA’s geproduceerd, soms maar vier, soms zeven, af en toe tien of meer. De basiswijnen voor deze selecties, waarbij elke wijn uit verschillende plots van wijngaarden wordt samengesteld, worden afzonderlijk vergist en gerijpt. Nadien worden blends gemaakt van de beste vaten.
    Er wordt een onderscheid gemaakt in stijl en opvoeding: Zwischen den Seen (“tussen de meren”) zijn wijnen die zijn gerijpt in grote houten vaten of stalen tanks en langer gistcontact ondergaan om frisheid, fruit en primaire druivenaroma’s in de fles te brengen. Nouvelle Vague wijnen worden opgevoed in barrique met meer zuurstofuitwisseling tijdens de rijping. Elk jaar wordt er een unieke Kollektionskist uitgebracht met daarin de TBA’s van dat jaar. Gegeerd door de liefhebber en de verzamelaar.
  • Weinlaubenhof Kracher Trockenbeerenauslese Kollektion N°4 ‘Nouvelle Vague’ 2020 – Burgenland, Oostenrijk
    Welshriesling en chardonnay met 210 g/l restzoet. De Chardonnay wordt in barrique opgevoed en Welshriesling in grote vaten. De wijn behoudt 210 gram suiker met 7,6 gram totale aciditeit.
    Helder goudgeel; koffie, mokka, tropisch fruit, honing, konfijt, sinaas, kokos, zeste, stro, erg complexe neus; dens en stroperig met rijp exotisch fruit, citruszuurtjes die voor balans zorgen en weer de saliniteit die zo typisch is in deze wijnen; in afdronk honingachtig, grote lengte.
  • Weinlaubenhof Kracher Trockenbeerenauslese Kollektion N°9 ‘Zwischen den Seen’ 2017 – Burgenland, Oostenrijk
    100% welshriesling in edelstaal gedurende 18 maanden opgevoed. 300 g/l restzoet en 9 gram zuren.
    Donker goud- tot bronskleurig; beetje stoffig in het begin, nadien champignon en droge bladeren, honing en mandarijntjes, rozijn en rijpe appel, kweepeer; zeer geconcentreerd in de mond, rijp, dens en complex, gedroogde ananas en abrikoos en zuurtjes die speels het rijpe fruit ondersteunen; heel lang en romig in afdronk. Schitterende wijn.

Afsluiten kan ik met de woorden van onze eminence grise Dirk-Antoon Samyn op Facebook :
“In de internationale pers worden de Kracher wijnen als de ‘Yquems’ van Oostenrijk geprezen.
Maar eigenlijk bieden ze veel meer variatie en zelfs diepgang! (…)
De balans in deze wijnen is telkens uitzonderlijk!
Door de hoge en fijne zuren heb je nooit de indruk dat deze suikerrijke en zoete wijnen stroperig of
kleverig overkomen.
Deze wijnen kunnen bij heel vele gerechten geserveerd worden: rijke & zoete roombereidingen,
wildstoofpotjes, krachtige kazen, crème brulée, chocolade, …
Maar evenzeer als ‘geniet-wijn’ of om wat te ‘mediteren’ in een comfortabele zetel, al dan niet met
fijn gezelschap!”

De wijnen van Kracher Winery worden ingevoerd door Bottleneck .

Bronnen:
https://www.kracher.at/en/about_us/winery
https://www.frw.co.uk/editorial/wines/kracher-celebrating-60-years-of-world-class-sweet-wines
https://www.thestoryofmywine.com/stories/kracher-synonym-for-noble-sweet-wines-in-perfection/
Robinson, Jancis, et al. Wine Grapes: A Complete Guide to 1,368 Vine Varieties, Including Their
Origins and Flavours. Verenigd Koninkrijk, Penguin Books Limited, 2013.

Tekst: Marc Roovers – wijnkrabbels.wordpress.com