Cabernet Sauvignon is een zwarte druivensoort die veel aciditeit en tannine geeft. Er worden wijnen van gemaakt die vol zijn in de mond, erg aromatisch met duidelijk karakter van zwart fruit. Deze wijnen halen veel voordeel uit houtrijping. De besten wijnen gemaakt van Cabernet Sauvignon behoren tot de wereld top en kunnen tientallen jaren worden bewaard. De druif heeft een gematigd tot warm klimaat nodig om volledig tot rijping te komen.

Frankrijk
Overwegend een gematigd klimaat.
Cabernet Sauvignon vindt je meestal in blends met Merlot en Cabernet Franc.
Stijl: Droog, medium tot vol in de mond, medium alcohol met hoge aciditeit en stevige tannine als Cabernet Sauvignon dominant is in de blend. De wijnen worden verouderd in houten vaten.
Aroma’s:  Zwarte (aal)bes, zwarte kers en naar toost  geurende eik in de jonge jaren. Met de jaren ontwikkelen zich vegetale, tabaks- en ceder aroma’s.
In Bordeaux, op de linker oever van de Gironde, voelt Cabernet Sauvignon zich helemaal thuis op de kiezel bodems. Op topdomeinen worden de beste wijnen gemaakt die dan de titel van Cru Classé krijgen. Deze wijnen behoren tot de meest complexe en bewaarbare wijnen die je in de wereld kan vinden, natuurlijk is de prijs ook navenant. Toch kan je vandaag nog steeds uitstekende wijnen vinden aan mooie prijzen.

Chili
Overwegend een gematigd klimaat door de koelende invloed van het Andes gebergte en de nabijheid van de oceaan.
Stijl: droog, erg vol in de mond met veel zachte en rijpe tannine. De wijnen worden meestal gerijpt op eik.
Aroma’s: Een uitgesproken kruidig karakter van groene paprika en blad van zwarte bes dat wordt ondersteund door intense fruitsmaken van zwart fruit zoals zwarte kers en zwarte bes. Door de rijping op eik vinden we ook ceder en koffie terug.
De besten Cabernet Sauvignons komen van de Maipo Valley en de Rapel Valley (Colchagua en Cachapoal zijn befaamd)  Hier worden dan ook premium wijnen gemaakt.

Zuid-Afrika
Het klimaat varieert van gematigd tot heet.
Stijl: Droog, vol in de mond met hoge aciditeit en veel tannine. De wijnen worden meestal gerijpt op eik.
Aroma’s: Kruidige toetsen van blad van zwarte bes, fruit van zwarte bes, zwarte kers in de jeugd. Met de jaren ontwikkelen zich vegetale, tabaks- en ceder aroma’s.
De beste Cabernet Sauvignons komen van Stellenbosch. Cabernet Sauvignon wordt ook geblend met Merlot om elegante wijnen te maken in Bordeaux stijl. De Cape blend met Pinotage is zeker ook het vermelden waard.  

California
Overwegend gematigd klimaat door de koelende invloed van de oceaan en de mist.
Stijl: Droog, vol in de mond, hoog alcoholgehalte en veel zachte en rijpe tannine. De meeste wijnen worden gerijpt op hout.
Aroma’s: Donker van kleur met rijpe donkere kers, zwarte bes en typische aroma’s van eik: vanilla, rook en ceder.
De topwijnen komen van Napa Valley: Rutherford en Oakville.

Australia
Overwegend een gematigd klimaat door de invloed van de oceaan.
Stijl: Droog, vol in de mond met veel zachte en rijpe tannine en  een uitgesproken structuur. De wijnen worden meestal gerijpt op eik.
Aroma’s: Cassis, munt en eucalyptus  met zwarte bes, zwarte kers en ceder, toast en vanille door de eik.
Er zijn twee belangrijke regio’s voor Cabernet Sauvignon in Australië:
Coonawarra met zijn typische rode aarde waar aroma’s van cassis, munt en eucalyptus domineren in de wijnen. Anderzijds Magaret River waar de wijnen meer aroma’s hebben van zwart fruit en kruiden. Ook hier worden wijnen van goed tot top niveau gemaakt.

Nieuw-Zeeland
Overwegend gematigd klimaat door de invloed van de oceaan.
Stijl: Droog, half tot helemaal vol in de mond met hoge aciditeit en stevige tannine. De wijnen worden gerijpt op eik.
Aroma’s: Zwarte kers, blad en fruit van zwarte bes, met aroma’s van ceder en vanille.
De streek van Hawke’s Bay is waar Cabernet Sauvignon excelleert in Nieuw-Zeeland. Vaak vindt je blends met Merlot waar topwijnen van worden gemaakt.