De know-how van Max Schubert en zijn opvolgers Don Ditter, John Duval en Pater Gago stralen vandaag af op het hele gamma van Penfolds, een merk dat altijd waarborg vormt voor de authentieke kwaliteit die de vrucht was van de passie van Max Schubert.

Kopen van wijngaarden

Net voor de oorlog was Penfolds historische wijngaarden beginnen opkopen. Een voorgevoel van wat zou komen? Een belangrijke aankoop was Kalimna in Barossa. We schrijven dan 1945. Wijngaarden in New South Wales, Hunter Valley en Auldana Vineyards (Adelaïde) volgden. Sommigen dienden uit de klauwen van bouwpromotoren te worden gered zoals Magill. Deze wijngaard had toen al oude Cabernet-stokken en werd verder beplant met ondermeer Shiraz en Cinsault.

De legendarische Max Schubert

Max Schubert, bevorderd tot senior wijnmaker, begon te experimenteren met droge rode wijnen (de gebruikelijke stijl was versterkte wijnen in Porto stijl). Zijn doel: een grote wijn maken die moeiteloos 20 jaar overeind zou blijven. Maar hij kampte met één probleem: dit soort wijn is zelden overtuigend in de jeugdjaren. Hoe win je hiermee zieltjes? Zelfs de directie was niet overtuigd. Ze schreef hem in 1957 een brief waarin ze hem vroeg te stoppen met de productie van Grange. Maar ondanks dit ‘verbod’ en met de hulp van Jeffery Hyland Penfold bleef hij in het geheim werken aan zijn levenswerk.

Grange: de geboorte van een mythe

Max Schubert bleef rotsvast geloven in het potentieel van zijn wijnen, die hij ‘Garnge’ doopte, ook al omdat hij merkte dat een sterk karakter en een eigen Penfolds-profiel hadden. De oogstjaren konden verschillen, maar de kwaliteit gaf altijd present. Deze ervaring zou de basis worden van het succes van Penfolds op een ogenblik dat het enthousiasme voor versterkte wijnen achteruit boerde.

50 medailles

De rest is geschiedenis? Ondanks de ‘discretie’ voedre Max Schubert stilletjes de productie op omdat hij er van was overtuigd dat de wijn na enkele jaren aan charme zou winnen. In 1962 gaf de directie eindelijk groen licht om de Gange te laten meldingen in wijncompetities. Max schreef de Grange in 1955 in en won goud? Het was het begin van een ware triomftocht want dezelfde wijn zou in totaal liefst 50 medailles winnen.

Ook internationaal

De internationale doorbraak kwam in Parijs waar de Grange 1971 de eerste prijs won op de ‘Olypics’ als beste Shiraz/Syrah. Wat de houdbaarheid betreft is er geen twijfel mogelijk; de 1971 werd in 2015 nog eens bekroond, maar dan tot beste bewaarwijn uit de jaren ’70 door een onafhankelijk internationaal panel.