Syrah (Shiraz) is een rode wijndruif die een donkerrode wijn geeft met medium tot hoge tannine en medium aciditeit. De wijnen hebben aroma’s van zwart fruit met kruidigheid en donkere chocolade.
Syrah verbetert door houtlagering meestal in houten vaten maar in de nieuwe wereld grijpt met al eens naar houtsnippers of houtstaven. De druif verkiest een gematigd tot warm klimaat.
Syrah heeft de wereld veroverd en komt in heel veel landen voor. Ondertussen is het reeds de derde meest aangeplante rode wijndruif in de wereld. De meest belangrijke blijven echter Frankrijk en Australië.

Frankrijk
Gematigd klimaat
Stijl: droog, medium aciditeit, vol in de mond en medium tot hoge tannine. De overgrote meerderheid ondergaat houtrijping.
Aroma’s: Zwarte bes en donkere chocolade met toetsen van gerookt vlees en zwarte peper. Na veroudering ontwikkelen zich aroma’s van leder, natte blaren en aarde. De eik geeft dan weer toast, rook, vanille en kokosnoot aroma’s aan de wijn.
De noordelijke Rhône is de bakermat van Syrah en de wijnen hebben typisch aroma’s van zwarte peper en zwart fruit. De top appellaties zijn Côte-Rôtie en Hermitage met wijnen van hoge intensiteit. Crozes-Hermitage is een grotere appellatie waar de wijnen minder complex zijn. In de zuidelijke Rhône en in heel het zuiden van Frankrijk vinden we Syrah die daar typisch wordt geblend met de Grenache druif.

Australië
Gematigd tot warm klimaat
Stijl: Droog, medium tot hoge tannine en heel vol in de mond. Deze stijl is typisch maar wordt steeds minder gemaakt en vervangen door een meer fijne stijl. De meeste wijnen worden op hout gerijpt.
Aroma’s: Intense smaak van zwarte bes en pruim, zoete kruidigheid van kaneel en vanille met toetsen van zwarte chocolade. Vaak wordt er stevig naar hout gegrepen wat uitgesproken smaken van rook, vanille en kokosnoot geeft.
Ongeblende Shiraz, zoals de druif hier meestal wordt genoemd, komen meestal uit de warmere delen van Hunter Valley, McLaren Vale en Barossa Valley. In de meer gematigde delen van Victoria krijg je eerder complexe en intense aroma’s in een stijl die erg aanleunt met die van de noordelijke Rhône.
Shiraz wordt in Australië vaak geblend met Cabernet Sauvignon om meer zachtheid te brengen. Het speelt hier dezelfde rol als Merlot in Bordeaux.

Rest van de wereld
Syrah heeft ondertussen de wereld verovert en je kan ze dus vinden in vele landen: USA (Californië en Washington State), Chili, Argentinië, Italië, Spanje, Portugal, …